Welk papier kies ik het best?

Waarom kies ik beter geen te goedkoop printpapier?

 1. Een goedkoop printpapier heeft vaak een ruwe structuur waardoor de afdruk geen optimaal resultaat vertoont.
 2. Goedkoop printpapier kleurt grauwer. Kleurenafdrukken zullen hierdoor geen scherp contrast hebben. Iedere papiersoort heeft zijn eigen witheid en al naargelang de intensiteit komen kleuren merkbaar beter tot hun recht.
 3. Stijfheid is bij goedkope papiersoorten ook vaak een probleem. Goedkoop papier vervormt heel snel en krult dan op. Dit kan voor opstoppingen of storingen zorgen in uw printer.
 4. In tegenstelling tot kwalitatief papier van een gekend merk, is goedkoop printpapier heel poreus. Dit wil zeggen dat het papier meer inkt of toner gaat opslorpen om te kunnen afdrukken. Dit vertaalt zich automatisch in meer inkt – of tonerverbruik, waardoor u het goedkope papier dubbel en dik terugbetaalt in de inkt of toner voor uw printer. Een grotere porositeit zorgt ook voor een lagere dichtheid. Dit laatste betekent dat de afdruk zal doorschijnen wanneer u dubbelzijdig print, met als resultaat dat de tekst minder goed leesbaar zal zijn en geen mooi resultaat vertoont.
 5. Een goedkoop printpapier is niet altijd multifunctioneel. Let er op dat het geschikt is voor uw toestel.
 6. Weet dat sommige aanbieders vaak wisselende papierkwaliteiten leveren in hun huismerken, wat het onderhoud van uw printer niet ten goede komt. Met ons huismerk maakt u een goede, budgetvriendelijke keuze en bent u verzekerd om constant dezelfde kwaliteit te mogen ontvangen. Om de juiste keuze te maken is het best af te stemmen wat het doel is van de print. Is het bedoeld voor intern gebruik of archiveringsopdrachten? Dan maakt u een goede keuze met ons huismerk. Is het bedoeld voor klantenpresentaties, offertes of facturen? Kies dan voor een gekend merk waarbij u een goede indruk nalaat op uw klanten.

 

Kiest u voor een budget of een A-merk?

GewichtBudget papierA-merk
75g5Star Performance papier 75G

5Star Performance 75g

Double A HI+ papier 75G

HiPlus printpapier 75g

80g5Star multifunctional papier 80G

5Star Multifunctioneel printpapier 80G

Pioneer papier 80G

Pioneer printpapier 80g

 

Waaraan herken ik een goed printpapier?

 1. Een goede papiersoort heeft een mooie gladheid, die zorgt voor een scherpe print en een aangenaam gevoel.
 2. Een mooi printpapier heeft ook een zekere witheidsgraad, uitgedrukt in CIE. Hoe hoger de witheid, hoe scherper het contrast bij kleurenprints.
 3. Een goed printpapier krult minder snel op, indien rekening wordt gehouden met de temperatuurverschillen en de vochtigheidsgraad bij de opslag.
 4. Een papiersoort van een A-merk is niet poreus en slorpt duidelijk minder inkt of toner op bij het afdrukken dan een dunner, goedkoper papier. Dit betekent dat u met een betere papiersoort meer kan printen voor hetzelfde geld.
 5. Een goed printpapier is multifunctioneel en kan voor ieder toestel (printer of kopieerapparaat, inkjet of laser) worden ingezet. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de werking van uw toestel.

Wat betekent de witheid van printpapier? Wat is de standaard witheid?

Iedere papiersoort heeft zijn eigen witheid, deze witheid wordt uitgedrukt met een CIE-waarde. Hoe hoger de CIE-waarde, hoe witter het papier. De standaard witheid bedraagt ongeveer 160-170CIE. Indien u kiest voor een basiskwaliteit, raden wij u aan om een papiersoort te kiezen met minstens een witheid van 140 CIE.

Opgelet: indien u 2 verschillende papiermerken vergelijkt met dezelfde CIE-waarde kan er toch een klein verschil zijn tussen beide gradaties van witheid.

Hoe kies ik een grammage?

Het gewicht van papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter, ook wel opdikking genoemd. Standaard printpapier weegt 80g/m². Dit is de standaardkwaliteit voor dagdagelijkse print, die ook wij u aanbevelen. 80g/m² betekent dat 1 vel van dat papier bij een afmeting van 1 meter op 1 meter 80 gram weegt. In ons gamma vindt u verschillende papierdiktes terug. Dit kan u helpen bij het maken van uw keuze:

 • Krantenpapier is heel licht en weegt 50g/m².
 • Standaard printpapier weegt tussen de 70g/m² en de 90g/m². Onze populairste merken in het kantoorpapier hebben een gewicht van 80g/m².
 • Een postkaart weegt doorgaans rond de 250g/m².
 • Een papiersoort van 400g/m² is een heel dik, stijf papier die niet makkelijk te vouwen is.

Voor het opmaken en afgeven van offertes of facturen kiest u het best een papiersoort van minstens 80g/m², al naargelang uw eigen wensen. Een offerte op een kwalitatief papier, van bijvoorbeeld 100g/m², voelt meteen een stuk beter en professioneler aan.

Wat is het verschil tussen 75g en 80g?

Het verschil tussen een papiersoort van 75g/m² en 80g/m² is heel miniem. Indien u kiest voor een budgetvriendelijkere oplossing is onze HIPLUS 75g/m² een ideale keuze. Dit papier voelt aan als een 80 – grams papier, waardoor u geen verschil merkt in kwaliteit. We hebben reeds heel wat tevreden reacties ontvangen van klanten over de HIPLUS.

Indien u deze papiersoort wenst uit te testen in het kader van een bestelling, contacteer ons via dbs@dbs.be.

Heeft het soort printpapier invloed op de printsnelheid?

Neen, de printsnelheid is volledig eigen aan uw toestel. Uw printer zal met dezelfde snelheid printen op een A-merk papiersoort als op een huismerk papiersoort.

Kan mijn printer alle soorten printpapier aan?

Om zeker te zijn dat uw printer alle papiersoorten aankan, bekijkt u best even de handleiding of de brochure van uw printer. Onder de rubriek ‘papierverwerking’ kan u terugvinden tot welke papierdikte uw printer kan. In de meeste printers zullen papiersoorten van 70g/m² tot 150g/m² geen problemen veroorzaken.

Hoe voorkom ik printerstoringen?

Printerstoringen kunnen in bepaalde gevallen te wijten zijn aan het gebruik van goedkoop papier. Goedkoop papier heeft een lagere stijfheid, waardoor het sneller zal gaan opkrullen. Dit vergroot de kans op papieropstoppingen in de printer.

Ook papiersoorten van A-merken kunnen vervormd worden of opkrullen indien er een wijziging is in de omgevingstemperatuur of luchtvochtigheid. Deze storingen kan u voorkomen door preventief te handelen. Eerst en vooral is het belangrijk dat de omgevingslucht van de opslagruimte en de ruimte waarin het papier gebruikt wordt ongeveer dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid bevatten. Zolang het papier ongeopend blijft, is de relatieve vochtigheidsgraad minder belangrijk. Van zodra een doos of een riem geopend wordt, is het belangrijk rekening te houden met volgende acclimatiseringstijden:

Toename in temperatuur
Hoeveelheid5°C10°C15°C20°C
1 riem3 uur5 uur9 uur15 uur
1 doos van 5 riemen5 uur10 uur16 uur24 uur
1 doos van 10 riemen7 uur14 uur21 uur36 uur
1 pallet14 uur24 uur38 uur72 uur

 

Gezien papier een natuurproduct is, is het aangeraden om het papier te bewaren bij een temperatuur van +/- 20°C om optimale resultaten te garanderen. Indien u gebruikt maakt van voorgedrukte documenten, is het ook belangrijk om deze wikkels te laten acclimatiseren in de ruimte waar ze gebruikt zullen worden.

Wat is het populairste merk in printpapier?

Onze populairste, standaard printpapiersoorten zijn de Image Business en de Pioneer. Image Business Pioneer printpapier 80g

Image Business is een goede, kwalitatieve papiersoort van 80g/m². Dit papier garandeert u een mooie kwaliteit, ideaal voor het dagelijks printen en kopiëren van zowel interne rapporten als klantenpresentaties met tekst en grafieken. Dit papier is gecertificeerd volgens de ISO norm 9706 en heeft ook het duurzaamheidslabel PEFC.

Pioneer 80g/m² is ook een standaard printpapier en het heeft nog een hogere witheid dan Image Business. Dit papier is multifunctioneel en kan dus ingezet worden op zowel gewone kopieermachines, als inkjet – en laserprinters. Het papier beschikt over een perfecte vlakligging en ook bij dubbelzijdige prints verkrijgt u een optimaal resultaat. Met Pioneer bent u zeker van superieure resultaten, zowel in zwart als kleur.

Wenst u de kwaliteit van dit papier te testen in het kader van een bestelling? Vraag een staal aan via dbs@dbs.be.

Welk printpapier is het meest milieuvriendelijk?

Milieuvriendelijk papier wordt steevast op een andere manier dan gewoon papier geproduceerd. Papier met een milieuvriendelijk label is veelal kringlooppapier, ofwel gerecycleerd papier. Het is goed voor het milieu om zoveel mogelijk papieren te recycleren, maar het is ook noodzakelijk om ‘nieuw’ papier te blijven aanmaken.

In tegenstelling tot wat vele mensen denken is papier niet ‘per se’ slecht voor het milieu. De productie van papier is sterk afhankelijk van duurzame bosbouw. Landbouwpraktijken nemen een veel grotere brok in bosontginning dan papierproductie. Ongeveer 90% van alle ontbossing wordt veroorzaakt door landbouw. Dit maakt het duidelijk dat de papierindustrie slechts een kleine gebruiker is van hout.

U zou kunnen stellen dat papier thuishoort bij een van de meest duurzame manieren van communicatie. De basis van papier is hout, een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal. Bij de productie van hout wordt koolstof opgeslagen waarbij jonge bomen slechte CO² uit de atmosfeer filteren.

FSC® label en het PEFC™ label
FSC Label printpapier

Een kwalitatief en echt milieuvriendelijke papier wordt steeds gekenmerkt door een keurmerk voor hout en papier, namelijk het FSC® label en het PEFC™ label.

Een FSC® label (Forest Stewardship Council, ofwel de Raad voor Goed Bosbeheer), garandeert dat het product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en/of bijdraagt aan het verantwoorde beheer van onze bossen. (Zoals bijvoorbeeld recyclage.) De grondstof is dus niet afkomstig uit bossen met een hoge natuurwaarde of plantages waarvoor tropische regenwouden hebben moeten wijken. Het keurmerk heeft enkel betrekking op de grondstoffen en niet op het productieproces van het papier. Een verantwoord bosbeheer moet voldoen aan 3 voorwaarden volgens de FSC:
 • Rekening houden met het milieu
 • De sociale rechten van de lokale gemeenschappen en bosarbeiders respecteren
 • Economische rendabiliteit

PEFC label printpapierNaast het FSC® label, is er ook het PEFC™ label. (Programme for the endorsement of Forest Certification Schemes) Het PEFC is een wereldwijd certificatiesysteem dat de garantie biedt voor duurzaam bosbeheer.

Specifiek betekent dit dat PEFC een bosbeheer promoot dat milieuvriendelijk, sociaal gunstig

en economisch leefbaar is. Het PEFC- label garandeert de consument dat de producten afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen. PEFC stelt de hoogste eisen voor boscertificering, u kan de producten herkennen aan het logo.

Tot slot hebben we ook papiersoorten die gelabeld zijn onder het ‘der blaue Engel’ label. Dit is een Duits milieukenmerk dat aangeeft dat een product op de belangrijkste milieuaspecten minder milieubelastend is dan soortgelijke producten. Producten die gelabeld zijn met het Blaue Engel kenmerk zijn absoluut veilig voor de consument. Bij de productie van deze producten worden namelijk geen chemicaliën gebruikt welke schadelijk zijn voor de gebruiker of het milieu. Voor elk van deze 3 labels geldt een duidelijke regel: een maximale milieuvriendelijke producten van goederen met respect voor mens en milieu.

 

Milieuvriendelijk papier – keuzehulp:

GewichtBudget papierA-merk
75G /Papier Image Light 75G A4

Image Light 75G printpapier milieuvriendelijk

 

80G /Papier Image Business 80G A4

Image business printpapier milieuvriendelijk

Waarom zijn er grote prijsverschillen tussen printpapier?

In papiersoorten zitten er heel wat prijsverschillen. Dit heeft alles te maken met de kenmerken van een papiersoort, zoals de gladheid, de witheid, de porositeit, de stijfheid, de dichtheid, de multifunctionaliteit, … enz. Het is belangrijk om hierbij een goede keuze te maken.

Indien u kiest voor het goedkoopste papier, zal de kwaliteit er ook naar zijn. Het papier voelt niet glad aan, heeft een grauwe kleur en kan ook papierstoringen in uw printer opleveren. Een papiersoort van een A-merk is een goede keuze wanneer u kwaliteit verkiest.

Wilt u hierin de goedkoopste oplossing? Kies dan voor een papiersoort van 70gr/m² of 75gr/m². U voelt nauwelijks tot geen verschil, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Heeft het printpapier invloed op de printkwaliteit?

De keuze in papier heeft een invloed op de kwaliteit van uw prints. Hierbij dient u rekening te houden met het verschil tussen een papiersoort van een A-merk of huismerk, volgens de kenmerken zoals gladheid, witheid, structuur, … enz. (Zie eerste vraag) Het is vooral belangrijk om een goede keuze te maken in papier wanneer u afbeeldingen en kleuren print.

Colorcopy kleurenprints printpapier

Welk papier kies ik het best voor kleurenafdrukken?

Kleurenafdrukken komen het meest tot hun recht op een kwalitatieve papiersoort. Wanneer u kiest voor een goedkope papiersoort, loopt u het risico dat kleuren in elkaar overlopen, met een minder scherpe prints als resultaat.

Kies bij voorkeur ook voor een iets dikkere papiersoort dan de standaard 70g/m² – 80g/m², om een optimaal en

 professioneel uitziende afdruk te bekomen. Verschillende papiersoorten maken gebruik van een bepaalde technologie, Colorlok. Deze technologie zorgt ervoor dat kleuren optimaal worden afgedrukt, met het scherpste resultaat.

Keuzehulp: Colorcopy papier is ideaal voor het gebruik met een laserprinter.

GewichtColorcopy printpapier
90GColorcopy papier 90G – 500 vel
100GColorcopy papier 100G – 500 vel
120GColorcopy papier 120G – 250 vel
160GColorcopy papier 160G – 250 vel
200GColorcopy papier 200G – 250 vel
250GColorcopy papier 250G – 125 vel
300GColorcopy papier 300G – 125 vel


Navigator en Pioneer zijn 2 gekende merken, die uitstekende kwaliteit bieden met gebruik van een inkjetprinter.

GewichtNavigatorPioneer
80GNavigator Papier Universal – 500 velPioneer wit papier – 500 vel
90GNavigator Papier Expression – 500 velPioneer wit papier – 500 vel
100GNavigator Papier Presentation – 250 velPioneer wit papier – 250 vel
110GPioneer wit papier – 250 vel
120GNavigator Color Documents – 250 vel
160GNavigator Papier Office Card – 250 velPioneer wit papier – 250 vel

 

Welk papier kies ik het best voor foto’s?

Om foto’s af te drukken, kiest u het best voor speciaal fotopapier. Met een inkjetprinter verkrijgt u het beste resultaat.

Verliest printpapier stof in de printer?

Bij het printen komen er verschillende stoffen vrij. De soort stof is afhankelijk van het type printer, het soort papier dat gebruikt wordt en de verschillende soorten inktcartridges of toners. Dit zijn de stoffen die kunnen vrijkomen bij het veelvuldig printen:

 • ozonFijnstof filter printpapier
 • papierstof
 • fijnstof
 • ultra fijnstof
 • tonerpoeder of tonerstof
 • stikstofdioxide
 • andere chemische stoffen

Op zich is papierstof niet schadelijk voor de gezondheid, toch kan het voor sommige mensen irritaties opleveren. Tonerstof is veel schadelijker voor de gezondheid, zeker op een middelgroot tot groot kantoor waar printers intensief gebruikt worden. Tonerstof kan op lange termijn voor gezondheidsproblemen zorgen zoals irritaties van de slijmvliezen en luchtwegen, astma en allergische reacties en huidproblemen. Om deze klachten te voorkomen kan u preventief handelen door bijvoorbeeld de printers in een apart lokaal te zetten of zo ver mogelijk van de kantoormedewerkers. Indien dit niet mogelijk is, kan u een fijnstoffilter plaatsen op de ventilatie van de printer.

Welk papierformaat past in mijn printer?

Al naargelang de specificaties van uw printer, passen alle formaten tot en met A3 in een standaard inkjet – of laserprinter. Indien u wenst te printen of te kopiëren op A3, moet uw printer hierop voorzien zijn. Printen op A4, A5 en A6 is mogelijk zonder problemen, maar vergeet niet dit vooraf in te stellen.

Wat zijn de verschillende formaten van printpapier? Welke grootte heeft een A4?

De formaten A4 en A3 zijn de standaardformaten voor kopieermachines, inkjet – en laserprinters. In deze tabel vindt u een overzicht van de afmetingen van de verschillende formaten. Soms vind je ook de aanduiding A4+ of A3+ terug; dit zijn vellen die net iets groter zijn dan standaard A4 of A3. Slechts weinig printers kunnen namelijk een volledig A4 – of A3- vel van rand tot rand printen. Vandaar dat sommige printers A4+ en A3+ vellen kunnen bedrukken, waardoor het mogelijk is om de ware grootte van het A4 – of A3 vel af te drukken. Dit is interessant voor het maken van drukproeven.

NaamLengte mmBreedte mm
A01189841
A1841594
A2594420
A3420297
A4297210
A5210148
A6148105
A710574
A87453
A95337
A103726

PS: Werken wordt zoveel leuker!

Als eerste hulplijn bij kantoorproblemen weten wij als geen ander wat er leeft in de Belgische kantoren. En geloof me, dat is veel meer dan werk alleen! Daarom onthullen wij maar liefst: 50 slimme tips & tricks om je werkleven makkelijker en leuker te maken.

Want er is meer in het leven dan werken alleen, toch?

Nu downloaden: