Welke lamineerhoezen bestaan er?

Wat zijn lamineerhoezen?

Lamineerhoezen, ook wel lamineersheets genoemd, zijn hoezen die bestaan uit 2 dunne plastic vellen PET-folie, die aan elkaar verlijmd zijn aan de korte zijde. De binnenzijde van de hoezen is voorzien lijm, die smelt vanaf een temperatuur van 90°C. Wanneer u een lamineerhoes, samen met een document, door een lamineermachine haalt, wordt de lijm in het papier geperst en wordt de lamineerhoes mooi rondom het papier gestreken dankzij de aandrukrollen die binnenin de lamineermachine zitten.

Welke formaten van lamineerhoezen bestaan er?

Met een lamineermachine is het mogelijk verschillende formaten van documenten te lamineren. Het A4-formaat komt het vaakst voor, maar ook A3 en A5 documenten zijn populair. Daarnaast kan u ook hoezen verkrijgen die speciaal gemaakt zijn voor foto’s, visitekaartjes en bezoekersbadges.

Maak uw keuze van formaat door gebruik te maken van de filters die u links terugvindt van de producten.

Bestaan er ook matte hoezen?

Ja, er bestaan er twee soorten oppervlakken, zijnde glanzende en matte hoezen. Wanneer u matte hoezen gebruikt, kan u de gelamineerde documenten met potlood beschrijven en nadien terug uitgommen.

Wat betekent micron?

Net zoals printpapier bestaat in verschillende diktes: 80g/m², 90g/m², 100g/m², … zijn er ook verschillende diktes in hoezen. De dikte bij, ook wel foliedikte genoemd, wordt uitgedrukt in micrometer, afgekort micron of mic.

1 micrometer = 1µm = 0,001 mm

De regel is: hoe dikker de lamineerhoes, des te sterker en steviger het eindresultaat is.

Welke lamineerdikte moet ik gebruiken?

Het aantal micron, of de lamineerdikte, die u wilt gebruiken, hangt af van het doel van uw gelamineerde documenten. De verschillende lamineerdiktes variëren van 80 tot 500 micron. Hier zijn enkele voorbeelden waaraan u de lamineerdikte kan staven:

Standaard dikte voor het opbergen van documenten125 micron
Handleidingen in een productieomgeving2 x 75 micron = 150 micron in totaal
Bezoekersbadges of visitekaartjes2 x 125 micron = 250 micron in totaal
Menukaart2 x 250 micron = 500 micron in totaal

Wat zijn zelfklevende lamineerhoezen?

Zelfklevende hoezen zijn voorzien van een sterk hechtende lijmlaag op de achterzijde van het document. Plaats het papier in de hoes en voer deze door het lamineerapparaat. Verwijder de beschermfolie van de achterzijde en breng het document op de gewenste, gladde ondergrond aan. Deze zelfklevende hoezen zijn ideaal om als wegwijzers te gebruiken. Ook handleidingen bij machines kunnen op die manier aan de muur worden bevestigd zodat de documenten niet verloren gaan.

Verschillende maten lamineerhoezen

Welke andere soorten lamineerhoezen bestaan er?

 • Glanzende lamineerhoezen
  Glanzende hoezen zijn de populairste soort. Wanneer u documenten met glanzende hoezen lamineert, is het mogelijk om deze te beschrijven met whiteboardstiften en nadien terug af te vegen.
 • Super Quick lamineerhoezen
  In het gamma van de lamineerhoezen van Fellowes, bestaan er ook “Super Quick” hoezen. Door deze hoezen te gebruiken kan u A4 documenten sneller lamineren, omdat het mogelijk is deze hoezen langs de lange zijde in te voeren. Wanneer u een A3 lamineermachine gebruikt om A4 documenten sneller te kunnen lamineren, moet u de Super Quick hoezen gebruiken.
 • Glanzende lamineerhoezen met zelfklevende achterkant
  Deze hoezen zijn geschikt voor gelamineerde documenten rechtstreeks op een gladde ondergrond te bevestigen. De zelfklevende lamineerhoezen zijn voorzien van een goed hechtende lijmlaag op de achterkant, waardoor wegbewijzering, handelingen, enz … duidelijk aan een muur kunnen worden bevestigd. Het lamineren zelf gebeurt zoals bij gewone hoezen, enkel moet u nog de beschermfolie verwijderen alvorens het document op een ondergrond te kunnen kleven.
 • Glanzende lamineerhoezen voor foto’s
  Dit formaat is speciaal uitgebracht om foto’s te lamineren. Door foto’s te lamineren worden de kleuren extra helder, verkrijgt u een beter contrast en kan u de foto’s jarenlang bewaren zonder vuil te worden.
 • Glanzende lamineerhoezen geperforeerd voor een ringmap
  Wilt u uw gelamineerde documenten netjes opbergen in een ringmap? Kies dan op voorhand voor geperforeerde lamineerhoezen. Deze hoezen zijn voorzien van multo-perforatie aan de linkerzijde zodat u uw documenten mooi en efficiënt kan opbergen.
 • Matte lamineerhoezen
  Naast glanzende lamineerhoezen, bestaan er ook matte hoezen. Deze hoezen zijn geschikt om met potlood te beschrijven en nadien terug uit te gommen.

 Zijn alle lamineerhoezen geschikt voor mijn toestel?

Neen, niet alle lamineerdiktes zijn geschikt voor ieder toestel. U kan de maximale lamineerdikte terugvinden in de handleiding van uw toestel of op de lamineermachine zelf. Hier ziet u een overzicht van welke hoezen geschikt zijn voor welke lamineermachine van Fellowes.welke lamineerhoezen zijn geschikt voor mijn toestel

PS: Werken wordt zoveel leuker!

Als eerste hulplijn bij kantoorproblemen weten wij als geen ander wat er leeft in de Belgische kantoren. En geloof me, dat is veel meer dan werk alleen! Daarom onthullen wij maar liefst: 50 slimme tips & tricks om je werkleven makkelijker en leuker te maken.

Want er is meer in het leven dan werken alleen, toch?

Nu downloaden: