5 tips om na de vakantie productiever te werken

Na de vakantie zijn de batterijen van de kantoormedewerkers weer volledig opgeladen! De start na de vakantie is dan ook hét uitgelezen moment om werkprocessen te verbeteren, terugkerende taken te optimaliseren en de productiviteit te verhogen. Belangrijk is hierbij om niet meteen terug in het oude patroon te vallen. Met de volgende praktische tips komt u alvast een heel eind verder:

1. Zorg ervoor dat uw medewerkers overal kunnen werken

Ergotraveller bakker elkhuizen

Het nieuwe werken is steeds meer in opkomst hier in België. Medewerkers werken thuis, op een openbare plaats, in de trein of op een co-werkplek. Onnodig tijdverlies in de ellenlange files zijn dus compleet verleden tijd. Uw medewerkers kunnen op deze manier hun tijd veel beter besteden en hun taken sneller afwerken. Probeert u deze manier van werken ook uit? Zorg er dan wel voor dat uw mensen voldoende uitgerust zijn met het nodige materiaal.

2. Zorg voor een goed ingerichte werkplek

Een goede werkplek is van essentieel belang voor de gezondheid, de concentratie en de productiviteit van de kantoormedewerker. Een tablet of een laptop is bijvoorbeeld niet geschikt om langdurig op te werken zonder aangepaste, ergonomische hulpmiddelen. Langdurig werken op een laptop vraagt om een laptophouder, in combinatie met een extern toetsenbord en externe muis. Zo kan de laptop op ooghoogte geplaatst worden en forceren we onze houding niet naar het ontwerp van de laptop. Idem dito voor werken op een tablet, al raden we langdurig tabletgebruik sterk af. Een tablet is enkel ideaal om eventjes snel iets op te zoeken of enkele mails te beantwoorden, maar niet om volledige rapporten te maken.

Zowel bij flexibele werknemers, als bij de werknemers die een vast bureau hebben, is het belangrijk om rekening te houden met een goede ergonomie. Alles begint uiteraard bij de bureaustoel, maar daar stopt het niet. Wens je meer informatie over het inrichten van een goede werkplek? Contacteer ons dan vrijblijvend.

3. Neem regelmatig een pauze, dit bevordert de productiviteit

Ononderbroken achter een beeldscherm werken is slecht voor uw gezondheid en de productiviteit. En wat blijkt? Na 20 minuten beeldschermwerk verslapt de aandacht van de gebruiker en na 1 uur neemt de werksnelheid af of maakt men meer fouten. Dit kunnen we voorkomen door regelmatig micropauzes in te lassen. 2 à 3 minuutjes pauze per uur, zorgen voor betere prestaties nadien. Je kan ook uw medewerkers stimuleren om vaker hun zithouding af te wisselen, door bijvoorbeeld rechtstaand te telefoneren, of rechtstaand te vergaderen. Ook zo’n nieuwe gewoontes verbeteren de productiviteit.

4. Bekijk en beantwoord uw mails op 3 momenten per dag

Doorheen de dag zijn we continu geprikkeld om onze mailbox te checken. Bij een pop-up van een nieuw bericht, zijn we onmiddellijk geneigd om te antwoorden. Dit ten koste van onze concentratie en vooruitgang op die belangrijke taak die klaar moet zijn tegen het einde van de werkdag. Zet uw mailbox dus uit en zet voor uzelf 3 momenten vast om dagelijks mail te bekijken en te beantwoorden.

5. Maak een realistische to do lijst aan het begin de dag

De dag beginnen met het opschrijven van de taken die u absoluut wilt rond hebben, bevordert de productiviteit. In het opstellen van je lijst, wissel je best zware en minder zware taken met elkaar af. Zo ligt je focus gedurende de hele dag op het ondernemen van actie!

Hoe kan DBS u helpen?

DBS zet in op de gezonde werknemer, gebaseerd op verschillende domeinen binnen het bedrijf.

  • Een goede ergonomie
  • een goede akoestiek
  • en een optimale verdeling van jullie kantoorruimte.

Deze 3 onderwerpen zijn essentieel voor de gezondheid, de productiviteit en de concentratie van uw medewerkers. Want een gelukkige en gezonde werknemer is een productieve werknemer, toch? En dat is van cruciaal belang voor het succes van uw onderneming.

Wilt u meer informatie over hoe wij uw medewerkers productiever kunnen laten werken? Contacteer ons voor meer informatie!